Kas yra PVC ir kur jis naudojamas?



Kas yra PVC ir kur jis naudojamas?

Polivinilchloridas būna kietas (neplastifikuotas) ir minkštas (plastifikuotas). Priklausomai nuo rūšies, jis pasižymi šiek tiek skirtingomis savybėmis. Minėtą medžiagą lengva apdoroti, kas irgi yra privalumas. Kas yra PVC?
PVC yra sintetinis polimeras, priklausantis vinilo polimerų grupei. Jis gaminamas polimerizuojant vinilchloridą. Tai pagrindinė daugelio plastikų sudedamoji dalis, o tai reiškia universalumą ir įvairiapusiškumą. Minėta medžiaga naudojama daugelyje skirtingų pramonės šakų. Verta žinoti, kad ji gaminama jau daugelį kartų - tai viena iš ilgiausiai egzistuojančių sintetinių medžiagų.

Polivinilchloridas gaunamas trimis etapais.

Pirmuoju etapu gaunamas monomeras, kuris vėliau polimerizuojamas.
Kitame etape gaunamas junginys, kuris leidžia gaminti konkrečią sintetinę medžiagą. Būtina naudoti medžiagas, kurios suteikia pageidaujamų savybių.
Galiausiai atliekama tolesnė polimerizacija, kad būtų gauti galutiniai fizikiniai parametrai.
E-PVC yra medžiaga, gaunama emulsinės polimerizacijos būdu. Skaidrus plastikas pasižymi gebėjimu sugerti vandenį. Galutinis produktas yra miltelių pavidalo. Taip pat verta paminėti suspensinę polimerizaciją, kuri laikoma labiausiai paplitusia. Ji leidžia gauti S-PVC, pasižymintį puikiomis elektros izoliacinėmis savybėmis. Pilstinę polimerizaciją atlikti labai sudėtinga, todėl šis metodas nėra dažnai pasirenkamas.

Kokiomis savybėmis pasižymi polivinilchloridas?

Polivinilchlorido savybės priklauso nuo jo formos. Minkštojo ir kietojo PVC gamybos procesas šiek tiek skiriasi. Būtent šiame etape jam suteikiamos specifinės savybės.

Standusis polivinilchloridas (neplastifikuotas) - tai medžiaga, suformuota ekstruzijos, liejimo ir presavimo būdu. Jai gaminti būtina aukšta temperatūra. Šią medžiagą lengva apdoroti termiškai ir mechaniškai. Ją galima klijuoti, jungti, pjaustyti, virinti, dažyti arba spausdinti. Didžiausias pliusas - išskirtinis tvirtumas ir atsparumas neigiamam atmosferos poveikiui. Kietasis polivinilchloridas nėra jautrus korozijai. Kitas privalumas - puikios izoliacinės savybės, taip pat atsparumas ugniai, rūgštims ir cheminėms medžiagoms. Ne veltui ši medžiaga lengvai naudojama statybų pramonėje (pvz., pastatų fasadams).

Minkštas (plastifikuotas) polivinilchloridas - gaminamas presavimo, ekstruzijos, liejimo, liejimo ir kalandravimo būdu. Jis pasižymi įspūdingu lankstumu ir plastiškumu, todėl jį lengviau formuoti. Jis yra lankstus, tačiau atsparus mechaniniams pažeidimams ar plyšimui. Tai sintetinė medžiaga, nejautri ardomajam atmosferos sąlygų poveikiui. Pasižymi dideliu atsparumu smūgiams. Nepraleidžia kvapų ir deguonies. Galima įsigyti tik skaidrų variantą.

Kur naudojamas PVC?

Kaip jau minėta, PVC galima naudoti įvairiais būdais. Tai sintetinė medžiaga, naudojama, be kita ko, gaminant
  • grindų dangoms,
  • langams, durims, garažo vartams,
  • dailylentėms, palangėms, dekoratyviniams elementams),
  • vamzdžiams ir jungiamosioms detalėms,
  • fasadams (dailylentėms),
  • plėvelės ir pakuotės,
  • gramofono plokštelės,
  • tentai salėms (pvz., klasikinės palapinės), sporto ir renginių vietoms ir t. t,
  • kabelių ir laidų izoliatoriai.


Atgal