Mokslininkams pavyko sukurti sintetinius polimerus gyvų ląstelių viduje

Edinburgo universiteto Škotijoje mokslininkai išrado būdą, kaip sukurti sintetinius biopolimerus gyvos ląstelės viduje. Straipsnis apie tai paskelbtas žurnale „Nature Chemistry“, praneša Phys.org.

Kaip pažymėjo tyrėjai, anksčiau buvo manoma, kad sintetiniai polimerai negali būti sukurti ląstelių viduje, tačiau jie savo laboratorijoje sugebėjo įrodyti priešingai.

Mokslininkai į žmogaus ląsteles įtraukė molekules, kurios esant šviesai skatina deguonies radikalų ir kitų reaktyviųjų medžiagų susidarymą. Be to, į ląstelių kultūras buvo tiekiami biologiškai suderinami monomerai.

Po to kultūros buvo veikiamos ultravioletinių spindulių, dėl kurių susidarė laisvieji radikalai. Pastarieji reagavo su monomerais ir iš jų sukryžiavo polimerą.

Mokslininkai pažymi, kad kai kurie polimerai buvo fluorescenciniai, sudarė nanodaleles ir netgi pakeitė ląstelių elgesį ir judėjimą.

Jų nuomone, darbo rezultatai padės plėtoti naują cheminės biologijos sritį. Be to, planuojama išsamiai ištirti polimerų poveikį ląstelių kultūroms.

Šaltinis

Atgal