JAV sukūrė naują plastiko rūšį, tinkama pakartotiniam perdirbimui

Kolorado valstijos universiteto mokslininkai sukūrė plastiką, kuris perdirbdamas sugeba išlaikyti pradines savybes. Jį galima lengvai suskaidyti į cheminius „statybinius elementus“ ir vėl iš likusių elementų, surinkti  kitą produktą, skelbia „Science Advances“.

Plėtra padės sumažinti plastiko atliekų kiekį. Kasmet pasaulyje pagaminama daugiau nei 300 milijonų tonų plastiko, tačiau tik nedidelė dalis (JAV - apie 10%) yra perdirbama. Likusi dalis patenka į sąvartynus, sudeginama ar patenka į aplinką.

Viena iš daugelio problemų yra ta, kad plastiką sunku transformuoti, o procesai, paprastai naudojami senai medžiagai perdirbti, silpnina jo cheminę struktūrą. Perdirbtas plastikas tinka tik šiurkščiams ir menkaverčiams daiktams, pavyzdžiui, gatvių suolams ir šiukšliadėžėms.

Nauja medžiaga, vadinama PBTL, yra pagaminta sujungiant cheminius statybinius blokus. Dėl savo tvirtumo ir stabilumo jis tinka pakavimui, sporto įrangai, automobilių dalims, statybinėms medžiagoms ir kitiems gaminiams.

Tuo pačiu metu, pašildžius iki 100 laipsnių Celsijaus ir esant katalizatoriui, medžiaga per dieną suyra į pradinius „blokus“, kuriuos galima pakartotinai surinkti į kitą produktą, neprarandant eksploatacinių savybių. Tiesa, prieš tai jį teks atskirti nuo kitų rūšių plastiko, patikslino kūrimo autoriai.

Mokslininkai anksčiau pranešė, kad Atlanto vandenyne gali būti iki 20 milijonų tonų plastiko. To pakanka tūkstančiui konteinerių pakrauti.

 

Šaltinis

Atgal