Kaip padaryti audinį visiškai atsparų vandeniui?

Jei Jums liepia eiti ir atnešti ką nors, atneškite superkritinį skystį - medžiagą, kurios būsena skiriasi nuo tos, kurios mokoma mokykloje: tai nėra tiksliai dujos, ne visai skysta, ne kieta ir ne plazma. Virš kritinio taško esant temperatūrai ir slėgiui, medžiaga tampa tanki, kaip skystis, tačiau joje esančios molekulės juda taip pat greitai, kaip dujose; skysčiams būdingas paviršiaus įtempis, jis išnyksta - apskritai būsena keista ir įdomi.

Turbūt naudingiausia superkritinio skysčio savybė yra jo sugebėjimas ištirpti tai, kas normaliomis sąlygomis netirpsta jo komponentuose. Ši savybė ilgą laiką naudojama naftos perdirbimo ir lengvojoje pramonėje. Į superkritinę terpę patenka skystas arba kietas substratas, ir viskas, kas joje gali ištirpti, daroma taip lengvai. Tuomet pasikeičia sąlygos: mažesnis slėgis ir (arba) temperatūra; superkritinis skystis pereina į dujinę būseną, jame ištirpusios medžiagos nusėda. Visų pirma su superkritinio anglies dioksido pagalba parfumerijoje gaukite kavos be kofeino ir eterinių aliejų.полимеры.jpg

Vandenį atstumiantis audinys, pagamintas bandomajame augale, buvo naudojamas gaminant moteriškus marškinius jauno rusų prekės ženklo „Lavlan“ kolekcijai. Kasdieniam dėvėjimui idealūs yra vandenį atstumiantys audiniai: polimerinė danga įvynioja kiekvieną medvilnės pluoštą (ar bet kurį kitą audinį) nekeisdama tekstūros. Medvilnė išlieka medvilnė: ji lengvai praeina orą, iš jos teka tik vanduo, kiti teršalai lengvai pašalinami.

Nauja technologija sudomins baldų apmušalų, darbo drabužių, sportinės ir kelioninės įrangos gamintojus. Kai technologija bus pritaikyta pramonės poreikiams, dėl superkritinio CO2, hidroizoliacija vartotojams taps pigesnė ir saugesnė aplinkai.

Atgal